«Έξυπνος» επίδεσμος επουλώνει χρόνια τραύματα

Υγεία

Ομάδα μηχανολόγων από το Πανεπιστήμιο Tufts σχεδίασε έναν πρωτότυπο επίδεσμο που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση ενός χρόνιου τραύματος και διοχετεύει τοπικά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επούλωσης του δέρματος.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Small, στόχος των ερευνητών είναι να μετατρέψουν τους παραδοσιακούς επιδέσμους από ένα παραδοσιακό παθητικό μέσο θεραπείας σε ένα ενεργό μέσο για την αντιμετώπιση δύσκολα διαχειρίσιμων τραυμάτων.

Οι χρόνιες δερματικές πληγές, εξαιτίας εγκαυμάτων, διαβήτη ή άλλων παθολογικών καταστάσεων, συχνά συντελούν σε εμμένουσες λοιμώξεις και ακρωτηριασμούς. Οι Αμερικανοί ερευνητές σκέφτηκαν λοιπόν να φτιάξουν κάτι που να ενισχύει την φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης. Σχεδίασαν έναν επίδεσμο με φαρμακευτικές ουσίες που ανταποκρίνονται στη θερμότητα που να μπορούν να διοχετευθούν εξατομικευμένα σε ανταπόκριση του τοπικού pH αλλά και αισθητήρες θερμοκρασίας που ανιχνεύουν τις λοιμώξεις και τη φλεγμονή.

Το pH σε μια χρόνια πληγή είναι βασική παράμετρος για την παρακολούθηση της εξέλιξής της. Η φυσιολογική διαδικασία επούλωσης συνεπάγεται ένα pH μεταξύ 5,5 με 6,5, ενώ στις μη επουλωμένες πληγές με λοίμωξη το pH είναι πάνω από 6,5. Η θερμοκρασία είναι επίσης σημαντική παράμετρος, παρέχοντας πληροφορίες για τα επίπεδα της φλεγμονής εντός και πέριξ της πληγής.

Ο «έξυπνος» επίδεσμος όχι μόνο συνδυάζει αισθητήρες για το pH και τη θερμοκρασία αλλά και άλλους ευέλικτους ειδικούς αισθητήρες για την οξυγόνωση (ένας ακόμα δείκτης για την επούλωση). Ακόμα οι ερευνητές ενσωμάτωσαν και έναν μικρο-επεξεργαστή που συλλέγει και αναλύει τα στοιχεία που συλλέγουν οι αισθητήρες ώστε να απελευθερώνονται οι φαρμακευτικές ουσίες που βρίσκονται ενσωματωμένες σε μια ειδική γέλη, κατά περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *