Tuesday 19 June 2018

athletic logo white

noname

tiliakos elefantas

Μια μοναδική έκθεση με θέμα «Elephas tiliensis.Νάνος και τρισδιάστατος», εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Πρόκειται για τον ελέφαντα της Τήλου, τον τελευταίο ελέφαντα της Ευρώπης, που έφτασε στο νησί κολυμπώντας από την Μικρά Ασία πριν από 45.000 χρόνια, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου.

Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης είναι ότι οι μελετητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δείγματα, να τα αντιγράψουν με αξονικούς τομογράφους και λέιζερ σκάνερ, να τα μετατρέψουν σε τρισδιάστατα μοντέλα, υπολογίζοντας τις σωστές διαστάσεις και έπειτα να τα τυπώσουν σε εκτυπωτές 3D. «Πρόκειται για μια καινοτόμο, σύγχρονη μεθοδολογία που μας επέτρεψε να πλησιάσουμε μια ιδανική μορφή του ελέφαντα της Τήλου και για πρώτη φορά να έχουμε έναν συναρμολογημένο τρισδιάστατο σκελετό, τον οποίο έχουμε στήσει», προσθέτει ο κ. Θεοδώρου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ένα εξαφανισμένο, πλέον, είδος σε τρισδιάστατη μορφή, αλλά και να πληροφορηθεί για τη μεθοδολογία των ανασκαφών, το πρωτότυπο υλικό από τις ανασκαφές, αλλά και να συγκρίνει την παλιά μεθοδολογία κατασκευής αντιγράφων των απολιθωμάτων με τη σύγχρονη μεθοδολογία που επιτρέπει κατασκευή κατοπτρικών δειγμάτων εκτύπωση υπό κλίμακα. 

Πότε και πώς εμφανίστηκε στην Τήλο ο ελέφαντας
Ο διευθυντής του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, υπογραμμίζει ότι «το πανεπιστήμιο κάνει ανασκαφές στην Τήλο από το 1971 μέχρι σήμερα. Έχουμε ένα σπήλαιο, το Χαρκαδιό, που ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Νικόλαο Συμεωνίδη. Αυτό το σπήλαιο φιλοξενεί ένα πλούσιο υλικό σχετικά με τους τηλιακούς ελέφαντες. Δώσαμε την ονομασία «tiliensis» το 2007, επειδή εξαφανίστηκε στην Τήλο πριν από 3.500 χρόνια, ενώ έφθασε τουλάχιστον πριν από 45.000 χρόνια στην Τήλο».

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική εργασία, «το νέο είδος είναι γεωγραφικό, έζησε πλήρως απομονωμένο από κάθε άλλο ενδημικό ελέφαντα της Μεσογείου, είναι αρκετά πιο μεγαλόσωμο από τα μικρότερα είδη της Σικελίας και της Κύπρου, ενώ σύμφωνα με την μορφολογική μελέτη έχουν αποκαλυφθεί πολυάριθμες αλλαγές που αφορούν στο μετακρανιακό υλικό κι επιτρέπουν την περιγραφή ενός πολύ ευκίνητου ζώου, καλά προσαρμοσμένου στο νησιωτικό περιβάλλον, με πολύ καλές δυνατότητες κίνησης στο τραχύ έδαφος. Η εξαφάνιση του Elephas tiliensis είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων περιβαλλοντικής πίεσης, που προκλήθηκε από τις κλιματικές αλλαγές, τη μείωση της έκτασης του νησιού εξαιτίας της ευστατικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας μετά το τελευταίο θερμοκρασιακό ελάχιστο, αλλά και της ηφαιστειότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο ελέφαντας της Τήλου έζησε στα τελευταία 50.000 χρόνια, υπολογίζεται ότι έφτανε περίπου το 1,5 μέτρο ζύγιζε περίπου 500 με 600 κιλά και είχε χρόνο ζωής που μάλλον ξεπερνούσε τα 40 με 50 χρόνια.

Η έκθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, ΘΑΛΗΣ ΜΙS 380135, σε συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή ΕΜΠ, Χριστόφορο Προβατίδη, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 13.30 μετά το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του 2017. 

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε τους προσεχείς μήνες να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να πάει στον τελικό χώρο της, στο νέο κτίριο στην Τήλο», τονίζει ο κ. Θεοδώρου. Κύριος χρηματοδότης των ανασκαφών τα τελευταία 25 χρόνια υπήρξε το υπουργείο Αιγαίου. Παράλληλα, με τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί και η παράδοση του Μουσείου από τον απερχόμενο διευθυντή καθηγητή, Γεώργιο Θεοδώρου, στο νέο διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή, Βασίλειο Καρακίτσιο.

Τι είναι το Μουσείο παλαιοντολογίας

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, ένα από τα πολλά μουσεία του Πανεπιστημίου ΑΘηνών ανήκει και στεγάζεται στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Διαθέτει πλούσιες συλλογές σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, φυτικών απολιθωμάτων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων και γεωλογικών δειγμάτων, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται. Διεξάγει επιστημονικές έρευνες καθώς και ανασκαφές σε όλη την επικράτεια.
Είναι ανοικτό τι καθημερινές σε ημερήσια βάση για τα σχολεία και το κοινό με οργανωμένες επιστημονικές ενημερώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα σχολεία. 
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στις χώρους με πλούσιες συλλογές με πολλές χιλιάδες δείγματα που καλύπτουν τον ελληνικό χώρο και με απολιθώματα που χρονολογούνται μέχρι και 300 εκ. έτη πριν. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

lipsi

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίουμέσω της ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ», εταιρεία που στους σκοπούς της είναι η προαγωγή της Υγείας, Μέριμνας και Αλληλεγγύης των κατοίκων της Δωδεκανήσου, χρηματοδοτεί ιατρικές αποστολές στα νησιά του Νομού μας ,σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στο κάθε νησί. Οι ιατρικές αποστολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με  τους Δήμους και τα Ιατρεία των νησιών.

Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης, θα πραγματοποιηθεί στους Λειψούς  επίσκεψη Ιατρικού Κλιμακίου με τις παρακάτω ειδικότητες, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου: 

1. Παιδίατρος            Παυλίδης Νικόλαος                                     

      2. Πνευμονολόγος    Αναστασίου Σοφία             

3. Καρδιολόγος         Ματθαίος Ιωάννης                           

4. ΩΡΛ                      Νούλης Αλέξανδρος

5. Οφθαλμίατρος       Παπαϊωάννου Αικατερίνη 

                                   

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών:

  • Παρασκευή 2/9/2016 απόγευμα 17:00-20:00
  • Σάββατο 3/9/2016 πρωί 09:00-13:00 και απόγευμα  17:00-20:00

olimpiaki

Η πρώτη πτήση που προσγειώθηκε στο νέο Αεροδρόμιο Πάρου, η σημερινή πτήση ΟΑ 60 Αθήνα-Πάρος.
Μία καινούργια αισιόδοξη ημέρα ξημέρωσε για την Πάρο και την Αντίπαρο και αυτό με την συνεργασία του δημοσίου, της αυτοδιοίκησης και του Παριανού λαού και του ιδιωτικού τομέα , της Οlympic Air, που κάλυψε το κόστος των τελευταίων εργασιών.
Με τον Ευτύχη Βασιλάκη Αντιπρόεδρο της Αegean Air, τον π. Υπουργό Γιάννη Βρούτση, τον Δήμαρχο Πάρου Μάρκο Κωβαίο, τον Δήμαρχο Αντιπάρου Τάσο Φαρούπο, τον Επαρχο Πάρου Κώστα Μπιζά, και τον κόσμο της Πάρου μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα όνειρα.

g.hatzimarkos 2

Στην νεοσυσταθείσα  Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας  συμμετέχει ως τακτικό  μέλος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Η εκπροσώπηση του Νοτίου Αιγαίου στην εν λόγω Επιτροπή, ως της Περιφέρειας που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό λιμανιών στην χώρα, 115 συνολικά, αλλά και τους μεγαλύτερους και πιο δυναμικούς προορισμούς τουρισμού κρουαζιέρας διεθνώς, καθιστά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βασικό συνδιαμορφωτή της εθνικής στρατηγικής για την κρουαζιέρα, τον νευραλγικό τουριστικό τομέα, ο οποίος διαθέτει τεράστια αποθέματα μελλοντικής ανάπτυξης, τόσο για το Νότιο Αιγαίο, όσο και για την οικονομία της χώρας συνολικά.

Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας  συστάθηκε στις 14 Ιουλίου 2016 με κοινή απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρου Δρίτσα και της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, με στόχο τη συνεργασία και συνέργεια των φορέων της κρουαζιέρας, για τη χάραξη μιας κοινής και ενιαίας στρατηγικής και την προώθηση των απαιτούμενων μέτρων και κινήτρων βελτίωσης και ανάπτυξης της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εθνικής κρουαζιέρας, με την υποβολή προτάσεων για επίλυση προβλημάτων όπου και όταν εντοπίζονται

Αποτελείται από 28 εκπροσώπους φορέων και θα λειτουργεί υπό την προεδρία του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

Ειδικότερα και με βάση την απόφαση των δύο υπουργών, η Επιτροπή αποτελείται από:

1. Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ως Πρόεδρο.


2. Τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.


3. Τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (πρώην Υπουργείο Τουρισμού).


4. Τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.


5. Την Γενική Διευθύντρια Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.


6. Τον ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ Λεωνίδα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, με αναπληρωτή τον ΛΙΟΥΣΗ Νικόλαο.


7. Την ΤΣΑΚΝΑΚΗ Αντωνία, εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρώτρια τη ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Κυριακούλα.


8. Τον ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ Δημήτριο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και
Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή τον ΒΑΚΟΥΛΗ Θεμιστοκλή.
9. Τον ΠΕΤΣΑ Δημήτριο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής
Ανασυγκρότησης, με αναπληρώτρια την ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ Βασιλική.


10. Τον ΧΑΤΖΑΚΟ Σταύρο, εκπρόσωπο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (Ο.Λ.Π. Α.Ε.), με αναπληρωτή τον ΤΣΙΤΟΥΡΑ Θεόδωρο.


11. Την ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, με αναπληρωτή τον ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ Θεόδωρο.


12. Τον ΓΡΑΤΣΟ Γεώργιο, εκπρόσωπο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.), με αναπληρωτή τον ΚΑΨΑΛΗ Μιχάλη.


13. Την ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, εκπρόσωπο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.),με αναπληρώτρια την ΚΑΒΒΑΔΙΑ Φρόσω.


14. Την ΚΑΛΟΓΕΡΗ Αγνή, εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής, με αναπληρώτρια την ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ Αθανασία.


15. Την ΛΕΚΑΚΟΥ Μαρία, εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αναπληρωτή τον ΠΑΛΛΗ Αθανάσιο.


16. Τον ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ Γεώργιο, εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με αναπληρωτή τον ΚΑΤΡΑΚΑΖΟ Νικόλαο.


17. Τον ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ Δημήτριο, εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με αναπληρωτή τον ΔΑΜΟΥΛΑΚΗ Γεράσιμο.


18. Τον ΖΟΡΠΙΔΗ Μιχάλη, εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με αναπληρωτή τον ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ Γεώργιο.


19. Τον ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΟ Γεώργιο, εκπρόσωπο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙ.ΜΕ.), με αναπληρωτή τον ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ Αριστείδη.


20. Τον ΚΟΝΤΕ Θεόδωρο, Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, με αναπληρωτή τον ΚΑΛΟΥΔΗ Αντώνιο.


21. Τον ΤΖΙΛΟΓΛΟΥ ΤΖΙΛΙΔΗ Λύσανδρο-Γεώργιο, εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (FED HATTA), με αναπληρωτή τον ΠΑΛΙΟΥΡΑ Γεώργιο.


22. Τον ΣΤΕΛΛΙΑΤΟ Αντώνιο, εκπρόσωπο της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (Ε.Π.Ε.Σ.Τ.), με αναπληρωτή τον ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟ Διογένη.


23. Τον ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ Θάνο, εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), με αναπληρωτή τον ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ Κωνσταντίνο.


24. Τον ΜΑΥΡΙΚΟ Νικόλαο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων – Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.Π.Ε.) , με αναπληρωτή τον ΝΟΜΙΚΟ Μιχαήλ.


25. Τον ΚΑΤΣΙΝΑ Περικλή, εκπρόσωπο της Διεθνής Ναυτικής Ένωσης, με αναπληρωτή τον ΜΑΚΡΥΑΛΕΑ Χρήστο.


26. Τον ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟ Ανδρέα, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), με αναπληρωτή τον ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟ Τριαντάφυλλο.


27. Τον ΚΑΨΑΛΗ Μιχάλη, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, με αναπληρωτή τον ΠΟΤΑΜΙΑΝΟ Ανδρέα.


28. Τον ΠΑΛΑΣΚΩΝΗ Κωνσταντίνο, εκπρόσωπο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, με αναπληρωτή τον ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ Θεόδωρο.

 

nisiros

 Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το six d.o.g.s παρουσιάζουν ένα γοητευτικό και φιλόδοξο site-specific project στο υπέροχα απόκοσμο και φαντασιακό περιβάλλον ενός ενεργού ηφαιστειακού κρατήρα, στη Νίσυρο, κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης νύχτας, με μοναδική πηγή φωτός την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, στις 18 Αυγούστου 2016.

Δεκαπέντε χαρισματικοί νέοι Έλληνες δημιουργοί συναντιούνται μουσικά για πρώτη φορά και αυτοσχεδιάζουν επί 10 ώρες και 34 λεπτά. Τοποθετημένοι στην κοιλιά ενός μοναδικού φυσικού τοπίου, στη βάση ενός τεράστιου Ηφαιστειακού Κρατήρα διαμέτρου 300 μέτρων, σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, τη Νίσυρο, 15 μουσικοί θα πάρουν μέρος σε ένα πρωτοφανές πείραμα, δημιουργώντας ένα πολύωρο αυτοσχεδιαστικό μουσικό έργο επιτόπιας σύνθεσης.

Το δρώμενο θα ξεκινήσει με τη Δύση του ηλίου, την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 19:58 και θα ολοκληρωθεί 634 λεπτά αργότερα, με την Ανατολή του ηλίου στις 06:32, το πρωινό της Παρασκευής 19 Αυγούστου. 

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αναστασάκης (ηλεκτρική κιθάρα, live sampling) | Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι) | Τάνια Γιαννούλη (πιάνο) | Dead Gum (ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρονικά, φωνητικά) | Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο) | KOSTADIS (modular electronics, DIY contact mic, ribbon devices, φωνητικά) | Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι) | Sébastien Marteau (πνευστά) | Ορέστης Μπενέκας (synthesizers, loops), | Στράτος Μπιχάκης (data sonification, modular synthesizer) | Βασίλης Ντοκάκης (ηλεκτρική κιθάρα, synthesizers, ηλεκτρονικά) | Σταύρος Παργινός (τσέλο) | Στέλιος Ρωμαλιάδης (φλάουτο) | Σοφία Σαρρή (φωνητικά) | Χρίστος Χονδρόπουλος (τύμπανα, κρουστά).

Πληροφορίες
Κρατήρας Στέφανος, Κοιλάδα Ηφαιστείου, Νίσυρος

Έναρξη: Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 19:58

Λήξη: Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 06:32

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες: six d.o.g.s +302103210510

Διαβάστε ακόμα

Web Analytics