Tuesday 19 June 2018

athletic logo white

noname

Ηλίας Τσέρκης 640x379

 

Τις τελευταίες μέρες μετά την ψήφιση των μέτρων, ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζαλισμένοι και προφανώς σαστισμένοι από τις αλλεπάλληλες μνημονιακές υπογραφές που βάζουν, υποπίπτουν σε συνεχόμενα λάθη και ανόητες δηλώσεις. Το παράξενο είναι πως και ο νεοεισερχόμενος στο κοινοβούλιο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Κυρίτσης εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα με πρωτοφανή επιθετικότητα και άκρως διχαστικά σχόλια.

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Καμμένου περί αντισυνταγματικότητας για την ψήφιση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, προφανώς μετέδωσε την ανοησία του και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Βαγενά δήλωσε: “Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές”.

Εξομοιώνει από μόνη της την Τουρκοκρατία με τη συμφωνία Τσίπρα. Πρέπει να ενημερώσουν την κα Βαγενά πως οι νέοι φόροι που ψήφισαν ούτε κατά την Τουρκοκρατία υπήρχαν στους σκλαβωμένους Έλληνες.

Από την άλλη ο νεόκοπος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυρίτσης, επιτιθέμενος από το πουθενά κατά όλων αυτών που ψήφισαν “ναι” στο δημοψήφισμα-παρωδία του περασμένου καλοκαιριού, έγραψε ότι:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευπορότερων». Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει”.

Όχι μόνο δεν έμαθαν από τα λάθη τους που κόστισαν στην χώρα 21 δις € απώλεια (βλ. ΑΕΠ), δηλαδή -5.000 σε κάθε νοικοκυριό, αλλά το κάνουν και απροκάλυπτα με άκρως διχαστικά μηνύματα.

Είναι επικίνδυνοι για την ενότητα των Ελλήνων, για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Τελικά ή χρειάζονται ψυχίατρο ή «δουλεύουν» για τους ψυχίατρους.

Σύσταση: Ας «ψεκαστούν» οι υπόλοιποι συγκυβερνώντες προς αποφυγήν μετάδοσης των κρουσμάτων…

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρόδου

Ηλίας Τσέρκης

Παθολόγος

Αρθρογράφος: Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού
Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Όλα τα παιδιά γεννιούνται με μια εσωτερική πυξίδα που, όταν προάγεται μέσω τηςθετικής άσκησηςτου δικού μας γονικού ρόλου, βοηθάει τα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους και να έχουν επιτυχία τόσο στο σχολείο όσο και στη ζωή τους. Ακόμη και οι μικρές, καθημερινές, θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονέων και των παιδιών, μπορούν να κάνουν αυτή τη δυνατότητα, πραγματικότητα.

koumentossss

2Ο Μέρος

 Ιστορική αναδρομή παρεμβάσεων και καινοτομιών στο Δημοτικό Σχολείο. Τα χαρακτηριστικά του Ολοήμερου ΕΑΕΠ

Κατά το σχολικό έτος 1986-87 το ΥΠΕΠΘ αποφάσισε τη δοκιμαστική λειτουργία τμημάτων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών εργαζόμενων γονέων (10 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία στο Λεκανοπέδιο Αττικής). Το μέτρο αφορούσε τους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου ,όπου μπορούσαν τα παιδιά να παραμένουν μέχρι το απόγευμα ,αναλαμβάνοντας  οι γονείς  και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης τη χρηματοδότηση .

Το 1989 το Υπουργείο Παιδείας με  την εγκύκλιό (Γ1/98/265/2-3-1989) καθιέρωσε τα «Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών –Παιδιών Εργαζόμενων Γονέων» (ΠΔΑΜΕΓ) .

Το σχολικό έτος 1994-1995 το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δοκιμαστική εφαρμογή Προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης σε  δημοτικά σχολεία κυρίως για τα παιδιά των εργαζόμενων γονέων, σε περιοχές κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες.

Το μοντέλο αυτό λειτούργησε παράλληλα με τα Τμήματα Δημιουργικής Απασχόλησης που είχαν ιδρύσει οι γονείς μέχρι το 1998, καλύπτοντας  κυρίως κοινωνικές ανάγκες .

Παράλληλα με την γενικευμένη εφαρμογή του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου(Διευρυμένου Ωραρίου), εφαρμόσθηκαν Πιλοτικά Πανελλαδικά σε 28 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νέα προγράμματα σπουδών και μεθοδολογίας διδασκαλίας καθώς και  ωραρίου.(ν΄.2525/97)  Το πρόγραμμα των 28 Πιλοτικών  Ολοήμερων  Δημοτικών Σχολείων ήταν ενιαίο και υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές και αναπτύσσονταν από τις 8.00 το έως στις 16.00 . Υιοθετούσε νέες  αρχές οργάνωσης και διδακτικής μεθοδολογίας. Ήταν,  ένα σχολείο  Ανοιχτό και ευέλικτο,  Στοχοκεντρικό, Διαθεματικό, Βιωματικό και Συνεργατικό, Παιδαγωγικά Διαφοροποιημένο,  Καινοτόμο.

«Το Νέο Σχολείο» σήμερα, όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ,υλοποιείται σε ένα μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων (1.300 περίπου ,το 65% του μαθητικού πληθυσμού) με την εφαρμογή του  προγράμματος  των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) (ΦΕΚ 804/9-6-2010).

 Καθιερώθηκε  το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) που ενσωματώνει τους πρόδρομους θεσμούς της «Ευέλικτης Ζώνης», του Ολοήμερου σχολείου, του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαίσιο Σπουδών, την εισαγωγή προγραμμάτων δραστηριοτήτων, την εισαγωγή στην διδασκαλία της Πληροφορικής και ξένης Γλώσσας, την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων βασισμένων σε σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις καθώς και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

 • Το πρόγραμμα των 800 ολοήμερων δημοτικών  σχολείων  που ξεκίνησε να υλοποιείται από το σχολικό έτος 2010-11 στηρίχθηκε  στα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα  της πειραματικής  εφαρμογής των  Ολοήμερων  Δημοτικών Σχολείων και των  28 Πιλοτικών Ολοήμερων  Δημοτικών Σχολείων   ( σχετική διάταξη του Ν. 2525/1997), που  υλοποιήθηκε   την προηγούμενη  δεκαετία.
 • Κατά το σχολικό έτος 2013-14 λειτούργησαν με το πρόγραμμα ΕΑΕΠ 1.300 δημοτικά σχολεία ,τα οποία αντιπροσωπεύουν το 65% των δημοτικών σχολείων της επικράτειας και στα οποία συμμετέχουν πάνω από 330.00 μαθητές και μαθήτριες.
 • Στο πρόγραμμα ΕΑΕΠ από το σχολικό έτος 2014-15 εντάχθηκαν και όλα τα Πρότυπα-Πειραματικά δημοτικά σχολεία της χώρας, ως απόδειξη αποδοχής της καλής τους πρακτικής.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Ολοήμερου Προγράμματος ΕΑΕΠ

Το πρωινό υποχρεωτικό πρόγραμμα του ΕΑΕΠ αυξάνει τις διδακτικές εβδομαδιαίες ώρες στις Α΄ και Β΄ τάξη από 25 σε 35 ώρες ,στις Γ΄ και Δ΄ τάξεις από 28 σε 35 ώρες και στις Ε΄ και Στ΄ τάξεις από 32 σε 35ώρες , αφού προστίθενται  σε αυτό  νέα διδακτικά αντικείμενα (π.χ. νέες τεχνολογίες, θεατρική αγωγή) και νέες δραστηριότητες  (π.χ. χορός, φιλοαναγνωσία ,  καινοτομίες ).

Προαιρετικά οι μαθητές μπορούν να  παρακολουθήσουν  το Ολοήμερο Πρόγραμμα                       το οποίο ολοκληρώνεται στις 16:15.

Προστίθεται το μάθημα των  Νέων Τεχνολογιών, της Θεατρικής Αγωγής καθώς και το μάθημα της Αγγλικής γλώσσας από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Αυξάνονται οι ώρες της Φυσικής Αγωγής,  διδάσκεται υποχρεωτικά ο χορός, αυξάνονται οι ώρες της Μουσικής  και εισάγεται το μάθημα της Φιλαναγνωσίας.

Δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη διαθεματικών δραστηριοτήτων, σε όλες τις τάξεις, με Αγωγή Υγείας, Διατροφικές Συνήθειες, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Τοπική Ιστορία- Τοπογεωγραφία.

Εισάγεται ως κυρίαρχη διδακτική μεθοδολογία η βιωματική, η συνεργατική μάθηση και η ανακαλυπτική μέθοδος.

Η υποχρεωτική παραμονή  όλων των μαθητών  μέχρι τις 14.οο επηρεάζει την παράμετρο χρόνος, αφού επιμηκύνεται   το πρόγραμμα  με τις επιπρόσθετες δραστηριότητες και τα νέα  διδακτικά αντικείμενα.

Τα νέα δεδομένα του ωρολογίου προγράμματος ΕΑΕΠ:

 •  Υπάρχει αύξηση κατά 1 ώρα του γλωσσικού μαθήματος στις Α΄ και Β΄ τάξεις. Η επιπλέον ώρα διατίθεται για ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων (Φιλαναγνωσία).
 •  Αύξηση κατά 1 ώρα του μαθήματος των μαθηματικών στις Α΄ και Β΄ τάξεις, για περισσότερο χρόνο εμβάθυνσης.
 •  Αισθητική Αγωγή: Περιλαμβάνει τα διακριτά  διδακτικά αντικείμενα των   Εικαστικών,  της Μουσικής και της ΘεατρικήςΑγωγής.
 •  Το μάθημα της Μουσικής  αυξάνεται κατά 1 ώρα στις Α΄ και Β΄ τάξεις.
 •  Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής διδάσκεται 1 ώρα για κάθε τάξη και εισάγεται ως υποχρεωτικό  διδακτικό αντικείμενο του Ωρολογίου Προγράμματος.
 •  Οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αυξάνονται κατά 2 για τις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις ,ώστε οι μαθητές/τριες να ασκούνται ,αλλά και να μην κουράζονται.
 •  Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ η μία διδακτική ώρα της Φυσικής Αγωγής διατίθεται για Χορούς ,για την προώθηση της μουσικοκινητής ανάπτυξης των μαθητών και την επαφή με τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό .
 •  Προστίθεται το μάθημα των Αγγλικών στις Α΄ και Β΄ τάξεις για 2 ώρες και αυξάνεται κατά 1 ώρα για τις  υπόλοιπες τάξεις, ώστε να ολοκληρώνεται η αναγκαία ύλη, που να οδηγεί εντός του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος στην πιστοποίηση της Ξένης Γλώσσας.
 •   Προστίθεται το μάθημα των Τ.Π.Ε. για 2 ώρες εβδομαδιαίως σε όλες τις τάξεις.(Στην Α και Β τάξη 1 ώρα από το 2011-12)
 •   Στην Ευέλικτη Ζώνη (ΕΖ) αναπτύσσονται διαθεματικά προγράμματα με πρωτοβουλία του κάθε εκπαιδευτικού.

Υποχρεωτικά όμως  στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης, παρουσιάζονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

 Στην Α΄ τάξη: Η μία διδακτική ώρα(από τις τέσσερις) της ΕΖ  διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Αγωγής Υγείας.

 Στην Β΄ τάξη: Η μία διδακτική ώρα(από τις τέσσερις)  της ΕΖ  διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Διατροφικών Συνηθειών

 Στην Γ΄ τάξη: Η μία διδακτική ώρα (από τις τρείς) της ΕΖ  διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής.

 Στην Δ΄ τάξη: Η μία διδακτική ώρα (από τις τρείς) της ΕΖ τίθεται για δραστηριότητες που αφορούν  θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ η αναλογία ακαδημαϊκών (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία ,Ξένες Γλώσσες κλπ) με τα μη ακαδημαϊκά-καινοτόμα- μαθήματα  (Φ.Α..Μουσική, Θεατρική Παιδείας, Καλλιτεχνικά, Πληροφορική κλπ) είναι η ακόλουθη:                                                                                                         Στην Α΄ και Β΄ τάξη 17 διδακτικές ώρες ακαδημαϊκών μαθημάτων  στις 35διδακτικές ώρες ,στην Γ΄ και Δ΄ τάξη 20 ώρες ακαδημαϊκών μαθημάτων   από τις 35 διδακτικές ώρες, στις Ε΄ και ΣΤ τάξεις 22 ώρες ακαδημαϊκών μαθημάτων στις 35 διδακτικές ώρες.

Η κατανομή αυτή των ακαδημαϊκών και μη μαθημάτων, όπως έχει διαπιστωθεί, δεν κουράζει τους μαθητές ,ενώ η εναλλαγή των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (13 ώρες διδασκαλίας) ,δεν αντικαθιστά τον δάσκαλο τάξης (22 ώρες διδασκαλίας) και είναι χρήσιμη  στην προσαρμογή των μαθητών στη συνεργασία και αποδοχή  και άλλων προσώπων στην εκπαίδευση τους.(αποδόμηση του εγωκεντρισμού των παιδιών που καλλιεργείται στις οικογένειες)

Το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) τυπικά και ουσιαστικά, στοχεύει στη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας σπουδών και στην προώθηση ενός ανθρωποκεντρικού μοντέλου εκπαίδευσης.

Ενισχύει το δημοκρατικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την ολιστική προσέγγιση της γνώσης, την ενίσχυση των μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, την άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των μαθητών και την ενίσχυση του μαθησιακού αποτελέσματος, αναδεικνύοντας το θεσμό του ως έναν από τους κατ’ εξοχήν τρόπους παροχής αντισταθμιστικής αγωγής στη χώρα μας.

Ο βαθμός επιτυχίας  της εφαρμογής των στόχων του προγράμματος ΕΑΕΠ, εξαρτάται από τους ρυθμούς επιμόρφωσης και στήριξης των εκπαιδευτικών –ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων-αλλά και από τη συνέχεια και συνέπεια της διοικητικής υποστήριξης  της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και  της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

koumentossss

Προσεγγίσεις του θέματος , ύστερα από την κατάργηση  του θεσμού, από το Υπουργείο Παιδείας.

1ο Μέρος: Γενική  θεωρητική προσέγγιση

Στη σημερινή εποχή οι  ραγδαίες  εξελίξεις  στις νέες τεχνολογίες και στις επικοινωνίες, η παγκοσμιοποίηση και οι ανοιχτές αγορές επιδρούν και προκαλούν αλλαγές στις κοινωνίες και στα εκπαιδευτικά συστήματα.

Όλο το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από μια πολυπλοκότητα, η οποία θέτει νέες προβληματικές, οι οποίες απαιτούν  την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

 Τα εκπαιδευτικά συστήματα ,ως θεσμοί  του εποικοδομήματος, επηρεάζονται σημαντικά. Προκειμένου λοιπόν η εκπαίδευση να συμβαδίζει με τις ανάγκες της εποχής πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εκάστοτε νέα δεδομένα και να δημιουργείται ένα κατάλληλο μαθησιακό, παιδαγωγικό περιβάλλον το όποιο ταυτόχρονα να είναι ελκυστικό, ώστε να επιτυγχάνεται ευχάριστα  η διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Σύμφωνα  με τις επικρατούσες επιστημονικές απόψεις, η αποτελεσματικότητα της μάθησης και της επικοινωνίας επηρεάζεται από γνωστικούς, ψυχολογικούς, συναισθηματικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και φυσικούς παράγοντες. Οι αλλαγές που πρέπει να εισαχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα έχουν τα χαρακτηριστικά  των εκπαιδευτικών καινοτομιών.

Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια και στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα,  εισήχθησαν ,εφαρμόστηκαν και αξιολογήθηκαν καινοτόμα προγράμματα τα οποία στόχευαν αφενός στην αλλαγή των διαδικασιών μάθησης, ώστε από απομνημονευτική – ατομική να γίνει διερευνητική – ομαδοσυνεργατική και να προσεγγίζει τη γνώση ολιστικά, τόσο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όσο και στην καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών .

Η σύγχρονη προσέγγιση προσδιορίζει πως  ο χώρος ,ο χρόνος και ο ρόλος του σχολείου αποτελούν  τρία δομικά στοιχεία της ύπαρξης του,  ταυτόχρονα με την  παροχή γνώσεων, την  ανάπτυξη  δεξιοτήτων, τη διαμόρφωση στάσεων και αξιών που θεμελιώνουν τη λειτουργία του. Αυτά τα στοιχεία  διαμορφώνουν το  λειτουργικό πλαίσιο των σχολικών μονάδων και το παιδαγωγικό πεδίο ανάπτυξης εκπαιδευτικών πολιτικών

Για την εφαρμογή των νέων εκπαιδευτικών πολιτικών και των καινοτομιών χρειάζεται να προωθηθούν νέες αντιλήψεις  και πρακτικές:

 • στην αλλαγή αρχών και πεποιθήσεων,
 • στην εφαρμογή νέων διδακτικών προσεγγίσεων,
 • στη χρήση νέων διδακτικών μέσων.

Η καινοτομία στην ελληνική εκπαίδευση εμφανίσθηκε κυρίως με τη μορφή:

Καινοτόμων προγραμμάτων, στα οποία το νέο περιέχεται στις αρχές, τις διδακτικές προσεγγίσεις και τα διδακτικά μέσα,

 • καινοτόμων διαδικασιών (π.χ. διαθεματικότητα, μέθοδος project),
 • καινοτόμων μέσων (π.χ. νέες τεχνολογίες, το ψηφιακό σχολείο) και
 • καινοτόμων αλλαγών στη λειτουργία του σχολείου (π.χ. Ευέλικτη Ζώνη, Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, Τάξεις Υποδοχής ,Τάξεις Ένταξης κπλ).

Η εισαγωγή της νέας βιωματικής διδακτικής μεθοδολογίας συνοδεύθηκε με :

 • την έμφαση στις ομαδοσυνεργατικές και βιωματικές προσεγγίσεις,
 • την οικοδόμηση των  γνώσεων και την  ανάπτυξη μεταγνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών
 • την ευέλικτη διαχείριση του σχολικού χρόνου.
 • την επικαιροποίηση – αναθεώρηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών

Με βάση το πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του σχολείου από καθαρά ακαδημαϊκός αλλάζει, αναθεωρείται, αποκτά   ρόλο δημιουργικό  και μετασχηματίζεται «σε μικρή κοιτίδα παραγωγής και επεξεργασίας πολιτισμού και πολιτιστικών αξιών».

Η διαδικασία αυτή αλλαγής του ρόλου του σχολείου απαιτεί χρόνο ,συνέχει ,συνέπεια στην εκπαιδευτική πολιτική και υποστήριξη των εκπαιδευτικών τάξης και ειδικοτήτων. Είναι μια πορεία δύσκολη και προϋποθέτει την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών  με ρήξεις απέναντι και στα ατομικά «βολέματα»,αλλά και τα συλλογικά συμφέροντα.

Η Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική

Η προσαρμογή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, γίνεται την τελευταία εικοσιπενταετία, με χρονική βραδυπορία και παλινδρομήσεις. Η  Ε.Ε. προωθεί, με  βάση την αρχής της επικουρικότητας, τις συνεργασίες μεταξύ των μελών της υποστηρίζοντας συμπληρωματικές δράσεις στα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα.

Σε ότι αφορά τις χώρες τις Ευρωπαϊκής  Ένωσης, το 2007 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  υιοθέτησε ένα πλαίσιο  βασικών δεικτών για τον έλεγχο της προόδου της Εκπαίδευσης προς τους «στόχους της Λισσαβόνας».

Πρόκειται για τους  ακόλουθους 16 δείκτες:

 1. Συμμετοχή στην Προσχολική Εκπαίδευση,
 2. Εκπαίδευση ατόμων Ειδικών Αναγκών,
 3. Περιορισμός στη Εγκατάλειψη του σχολείου, 
 4. Εγγραμματοσύνη στην Ανάγνωση, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες,
 5. Γλωσσικές δεξιότητες,
 6. Δεξιότητες στις τεχνολογίες
 7. Πληροφόρησης και επικοινωνιών,
 8. Πολιτειακές δεξιότητες,
 9. Δεξιότητες μαθαίνω πώς να μαθαίνω,
 10. Αύξηση του αριθμού των νέων που ολοκληρώνουν την Ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Λύκειο),
 11. Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και των επιμορφωτών,
 12. Απόφοιτοι Ανωτάτης εκπαίδευσης,
 13. Διεθνική κινητικότητα των φοιτητών της Ανωτάτης εκπαίδευσης,
 14. Συμμετοχή ενηλίκων στη δια βίου μάθηση και δεξιότητες ενηλίκων,
 15. Επίδοση του πληθυσμού στην εκπαίδευση,
 16. Επένδυση στη εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ο σχεδιασμός  και η εφαρμογή του «Νέου Σχολείου» που ξεκίνησε το 2010,έλαβε υπόψη του τόσο τις παιδαγωγικές καινοτομίες ,όσο και τις Ευρωπαϊκές προκλήσεις και εξελίξεις.

Η πολιτική για το Νέο Σχολείο βασίσθηκε στις ανάγκες της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας, στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βελτίωση των Ικανοτήτων για τον 21 Αιώνα (Ιούλιος 2008),τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νοέμβριος 2009), τις πιλοτικές εφαρμογές προγραμμάτων και τις μελέτες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας(ΚΕΕ).

Με βάση το προαναφερόμενο πλαίσιο σχεδιάσθηκαν και υλοποιήθηκαν  για την υποχρεωτική εκπαίδευση πολιτικές:

 • στο δημοτικό σχολείο με την σταδιακή εισαγωγή του προγράμματος του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ)
 • την αλλαγή στο Γυμνάσιο με την εισαγωγή των project και
 • την πιλοτική εφαρμογή σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό  και Γυμνάσιο των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών.

Οι πολιτικές αυτές ξεκίνησαν το 2010 και είχαν ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εφαρμογής το 2014.Οι πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων, είτε «πάγωσαν», είτε και ανέτρεψαν τον στρατηγικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

Διαβάστε ακόμα

Web Analytics