Tuesday 19 June 2018

athletic logo white

noname

098

Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς ταμεία και εφορία και σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων για τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φυσικών προσώπων,.

Μιλώντας σε ημερίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) με θέμα: «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών των επιχειρήσεων» η υφυπουργός Οικονομικών αναφερόμενη στις 120 δόσεις για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις είπε ότι «Στο επόμενο διάστημα ευελπιστούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τη διαδικασία και τους όρους για τις οφειλές που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ. Προφανώς για την κατηγορία 50.000 - 250.000 ευρώ η υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και κάποια συμπληρωματικά κριτήρια συγκριτικά με αυτά της κατηγορίας έως 50.000 ευρώ, ενώ για την κατηγορία άνω των 250.000 ευρώ εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προσκομίζεται από τον οφειλέτη μια αξιολόγηση βιωσιμότητας και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης».

Σε ότι αφορά τα έως τώρα αποτελέσματα από τη ρύθμιση αυτή - που αφορά επαγγελματίες με οφειλές προς το δημόσιο έως 50.000 ευρώ - ανακοίνωσε ότι στις πρώτες εβδομάδες από τότε που τέθηκε σε ισχύ έχουν υποβληθεί περίπου 200 αιτήσεις, ενώ 3.500 έχουν καταστεί επιλέξιμες και άλλες 2.200 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της υποβολής.

Για τις ρυθμίσεις (100 δόσεις ή 12 έως 24 δόσεις) που ισχύουν για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι στο υπουργείο Οικονομικών καταφθάνουν αιτήματα συλλογικών φορέων για αύξηση αυτών των δόσεων. Όπως είπε «αυτό είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και αναζητούμε λύση αλλά είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να δούμε σε επόμενη φάση. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ή έστω να έχει προχωρήσει σε πολύ ώριμο στάδιο η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Οφειλές ιδιωτών προς το δημόσιο

Περιγράφοντας την κατάσταση σχετικά με την εξέλιξη του συνόλου των οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο, η Κ. Παπανάτσιου ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έγινε την περίοδο μέχρι το 2014. Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει περιοριστεί, ενώ από την άλλη πλευρά καταγράφεται σημαντική αύξηση των εισπράξεων έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2015, το 2016 και το 2017 έναντι του 2014. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 11,7 δισ. ευρώ το 2014, 11,1 δισ. ευρώ το 2015, κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2016 και κατά 6 δισ. ευρώ το 2017. Δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των οφειλών έπεσε στο μισό μεταξύ του 2014 και του 2017. Και μάλιστα στα ποσά των τελευταίων ετών συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμισμένες οφειλές 762.000 φορολογούμενων που είναι 4,5 δισ. ευρώ.

Τα 100 δισ. ευρώ, που αναφέρονται συνεχώς από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, είναι το σύνολο των οφειλών που υπάρχουν από τα βάθη του χρόνου, μεταφέρονται από έτος σε έτος ακόμη και στις περιπτώσεις που θεωρείται απίθανο να εξοφληθούν και δημιουργούν μια πλασματική εικόνα της κατάστασης. Κατά κανόνα οι οφειλές δεν μπορούν να διαγραφούν παρά μόνο αν εξοφληθούν. Άλλωστε το 80% των οφειλετών (σχεδόν 3,2 εκατ. πολίτες) χρωστούν μικρά ή πολύ μικρά ποσά, δηλαδή μέχρι 2.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, το 80% των οφειλετών χρωστούν μόλις το 1,0% του συνόλου των οφειλών. Από αυτά τα 3,3 εκατ. οφειλέτες, τα 2,2 εκατ. χρωστούν λιγότερο και από 500 ευρώ ο καθένας. Πρόκειται για ποσά που είναι διαχειρίσιμα τόσο από την πλευρά του πολίτη όσο και από την πλευρά του Δημοσίου. Από την άλλη πλευρά, 29.000 φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χρωστούν 88 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 90% του συνόλου. Σε αυτά, βέβαια, περιλαμβάνονται και οφειλές που είναι πρακτικά ανείσπρακτες. Με πολύ αυστηρά κριτήρια, η φορολογική αρχή ήδη έχει χαρακτηρίσει οριστικά ως ανεπίδεκτα είσπραξης τα 13,5 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα για την κατάσταση και πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί με τη ρύθμιση που γίνεται τόσο στο γενικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όσο και στην ειδική ρύθμιση που αφορά όσους έχουν οφειλές μόνο στο Δημόσιο ή μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία».

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Εξαγγελία Παπανάτσιου: Επεκτείνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων και για επαγγελματίες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ | iefimerida.gr 

air

Νέος φόρος έρχεται για τους ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω Airbnb.

Με το νέο μνημόνιο προβλέπεται φόρος από το 2018 της τάξης του 15% από το πρώτο ευρώ στο εισόδημα μέσω Airbnb μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο φόρος αγγίζει το 35%, ενώ αυξάνεται κατά 10%, δηλαδή εκτινάσσεται στο 45%, όταν το εισόδημα είναι άνω των 35.001 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας εκτός από κλινοσκεπάσματα. 

Με τον νέο φόρο το υπουργείο Οικονομικών σε ορισμένες περιπτώσεις ζητά περίπου τα μισά έσοδα από τους ιδιοκτήτες. 

Για τις περιπτώσεις που παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα υπολογίζεται ως επιχειρηματική δραστηριότητα και ως τέτοια θα φορολογείται, δηλαδή με: 

 • 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ 
 • 29% από 20.001 έως 30.000 ευρώ 
 • 37% από 30.001 έως 40.000 ευρώ 
 • 45% για πάνω από 40.000 ευρώ

Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το εισόδημα που αποκτάται φέτος από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τέτοιου τύπου, θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται με συντελεστή 29%.

 

 

 

 

 

 

 

 

stournaras 503 355

Μπορεί στις κάμερες να ακούσαμε μέχρι και συγχαρητήρια, όμως στην έκθεση την οποία παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα ότι αν δεν συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νεο μνημόνιο.

 

 

 

 

«Συνεπώς, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η δέσμευση των εταίρων για τη διατύπωση μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και τα οποία θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος», τονίζει.

Για την ανάπτυξη κατεβάζει τον πήχυ στο 1,6% από 2,5% για το 2017 αφού επισημαίνει ότι η ανοδική τάση του β' και γ' τριμήνου του 2016 ανακόπηκε το δ' τρίμηνο. Το αρνητικό μεταφερόμενο αποτέλεσμα από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αποδυναμώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2017 από 2,5% σε 1,6%.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι λόγοι της υποχώρησης της αναπτυξιακής δυναμικής θα πρέπει να αναζητηθούν στη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στη συνακόλουθη έξαρση της αβεβαιότητας, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση των επενδύσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αποδυνάμωσε την αρχική πρόβλεψη.

Παρά τη χειροτέρευση των προβλέψεων για το 2017, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν ευοίωνες, εφόσον όμως συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη διαδραματίζουν και οι θετικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, η ΤτΕ εκτιμά ότι η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους. Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της συμφωνίας και δόθηκε μια πιο σαφής κατεύθυνση για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος (μετάθεση τοκοχρεολυσίων από 0 έως 15 χρόνια).

Η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά, με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις και προβλέψεις, είναι αναγκαία για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο. Επομένως, οι κατευθύνσεις που δόθηκαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βιωσιμότητα του χρέους εφόσον τελικά υιοθετηθεί όριο μετάθεσης των τοκοχρεολυσίων πάνω από 8,5 χρόνια.

Η ΤτΕ υποστήριζει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία. Μάλιστα η Ττε εκτιμά ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα πρέπει οι τράπεζες από την πλευρά τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εκτός από τα δύο παραπάνω (διευθέτηση του δημοσίου χρέους και μείωση των «κόκκινων» δανείων) η ΤτΕ θεωρεί ότι για την επιστροφή στην ανάπτυξη απαιτείται η άμεση εφαρμογή ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη. Η αυξημένη έμφαση στη φορολογία μέσω υψηλών φορολογικών συντελεστών, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μετριαστεί υπέρ πολιτικών οι οποίες επικεντρώνονται στη συγκράτηση και αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και των εισφορών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τράπεζα, απαιτούνται:

- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί και καθυστερούν, καθώς και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων με χρήση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
- Ταχεία αξιοποίηση της μεγάλης αργούσας περιουσίας του Δημοσίου, ιδιαίτερα της ακίνητης, μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας για τις χρήσεις γης.
- Δραστικός περιορισμός των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης και των γραφειοκρατικών δυσκαμψιών στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες συνιστούν από τα μεγαλύτερα προσκόμματα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
- Μεταρρυθμίσεις στις αγορές ενέργειας, προϊόντων και υπηρεσιών, και άνοιγμα των επαγγελμάτων που παραμένουν κλειστά, με άμεσο στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
- Ειδικότερα για την απασχόληση, απαιτούνται πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διάχυση της τεχνολογίας και θα ενθαρρύνουν τη νέα επιχειρηματικότητα. Προς το σκοπό αυτό, απαιτείται η ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα ώστε να προωθηθεί η καινοτομία, προϋπόθεση, όπως λέει η τράπεζα, για τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης.

Τέλος η ΤτΕ εκτιμά ότι η συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η συνακόλουθη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και θα διευκολύνουν τη διατηρήσιμη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και πλέον η έμφαση πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις συνθήκες που έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και την απόφαση του Eurogroup και συνεχάρη το οικονομικό επιτελείο διότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες μπόρεσαν και εκπλήρωσαν όλες τις δύσκολες προϋποθέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση. «Το καλό τώρα είναι πως τα δύσκολα βρίσκονται πίσω μας και πρέπει να δούμε πράγματα εύκολα μεν αλλά κρίσιμα», είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι χαρά που βρίσκομαι πάλι στη Βουλή και παραδίδω στον πρόεδρο της Βουλής την έκθεση νομισματικής πολιτικής, νομίζω έχει χρήσιμες διαπιστώσεις και πρέπει να διαβαστεί. Διαπιστώνει ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και την απόφαση του Eurogroup, έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες. Είμαστε ικανοποιημένοι, ως Τράπεζα της Ελλάδος, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πρακτικά σχεδόν ολοκληρωθεί, άρα θα πρέπει η έμφαση- γι΄αυτό και οι προτροπές που κάνουμε- να δοθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, στις διαρθρωτικές αλλαγές ώστε οι αγορές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα στο μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου αυτό το θεωρούμε ως ένα σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την ελληνική οικονομία συνολικά. Θα πρέπει οι τράπεζες να δώσουν έμφαση κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών και να βοηθήσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που οι επιχειρηματίες μοχθούν και αποπληρώνουν τα δάνεια τους», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

pitsiorlas

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας από ιδιωτικά κεφάλαια και διεθνή σήματα εκφράζεται ήδη, ενώ αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επενδυτές όπως φαίνεται, ανέμεναν ένα σήμα από τους θεσμούς για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Αυτό σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και ζητούν από την κυβέρνηση σταθερότητα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ και η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτιμά ότι η Ελλάδα γυρίζει πλέον σελίδα. Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η χώρα μας έχει πλέον ανοικτό το δρόμο μπροστά της για την αξιοποίηση του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκφράζεται όλο το τελευταίο διάστημα από διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους.

Ήδη, προχωρούν αρκετές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα, η εισροή αμερικανικών κεφαλαίων στην Εθνική Ασφαλιστική, η εξαγορά μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια από ξένα κεφάλαια, οι μεγάλες επενδύσεις της Cosco αλλά και άλλων εταιριών στα λιμάνια, της Fraport στα αεροδρόμια και πολλές άλλες στα ακίνητα, την ενέργεια, τα τρόφιμα-ποτά, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στις επιστήμες υγείας και τα logistics και φαίνεται πως όλοι συμφωνούν ότι στην Ελλάδα, παρά την κρίση, υπάρχουν ευκαιρίες για όλους τους επενδυτές.

Ενεργειακά έργα και υποδομές μεταφορών (οδικά και σιδηροδρομικά έργα) καλύπτουν το 88% του προϋπολογισμού των 69 μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές που έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζονται για την επόμενη πενταετία (ως το 2022). Τουρισμός και διαχείριση αποβλήτων καλύπτουν το υπόλοιπο 12% των επενδύσεων, το συνολικό ύψος των οποίων διαμορφώνεται σε 21,4 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία προκύπτουν από πρόσφατη (Μάρτιος 2017) μελέτη της Pricewaterhouse Coopers.

«Η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζει σελίδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι «εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας, με ανοιχτό πια το δρόμο μπροστά της για την αξιοποίηση του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος που διαπιστώνουμε όλο το τελευταίο διάστημα από διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους».

«Ο τρόπος», υπογράμμισε, «με τον οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς οικονομικοί συσχετισμοί αναδεικνύει τον προνομιακό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας, λόγω κυρίως της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης. Οφείλουμε άμεσα να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες, διαμορφώνοντας μια οικονομία παραγωγική, ανατρέποντας παράλληλα τη στρεβλή νοοτροπία που επικράτησε στο παρελθόν. Το 2017 θα είναι έτος καμπής».

Παράλληλα, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σημείωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα και πέρα από τις εξαγγελίες ζητούν συγκεκριμένες δράσεις που θα τους κάνουν να εμπιστευθούν την αγορά μας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, δίνει ένα πρώτο σήμα προς τις αγορές ότι η χώρα μας μπορεί να ολοκληρώσει την πορεία της μέσα στα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και να βελτιώσει σημαντικά το οικονομικό της περιβάλλον.

«'Αλλωστε», πρόσθεσε, «αυτή ακριβώς η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία ήταν και η τροχοπέδη της υλοποίησης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς οι δυνητικοί επενδυτές ανέμεναν ένα σήμα από τους θεσμούς για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους», σημειώνοντας πως «ήδη βλέπουμε να ξεκλειδώνουν αρκετές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα, η εισροή αμερικανικών κεφαλαίων στην Εθνική Ασφαλιστική, η εξαγορά μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια από ξένα κεφάλαια, οι μεγάλες επενδύσεις της Cosco αλλά και άλλων εταιριών στα λιμάνια, της Fraport στα αεροδρόμια και πολλές άλλες».

Ο ίδιος συνέχισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης είχε πειστεί ότι για την ύφεση φταίει η αδυναμία αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων. Όπως είπε: «Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύθηκαν τους όρους των προγραμμάτων, αλλά , δυστυχώς σε λανθασμένη κατεύθυνση. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία, με κάθε κίνδυνο για Grexit να έχει εκλείψει παντελώς, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα πρέπει να υποστηρίξει ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερους φόρους και εισφορές σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού των κυβερνώντων η υπερφορολόγηση.Τα δημόσια έσοδα μπορούν να αυξηθούν με την υλοποίηση κατάλληλων μέτρων προς την κατεύθυνση της πάταξης της μεγάλης φοροδιαφυγής και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Αν καταστεί δυνατόν αυτό, τότε είναι εφικτή η μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για την έλευση ξένων επενδύσεων, κατά τον κ. Μίχαλο, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ως προς την προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. «Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις μεταρρυθμίσεις ως πικρό ποτήρι και αγωνίζονται για να τις αποφύγουν ή να τις ανταλλάξουν με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Για να πειστούν οι επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, δεν αρκούν μόνο οι από στόματος εξαγγελίες, αλλά πράξεις και έργα. Οι επενδυτές έλαβαν το πρώτο σήμα από την απόφαση του τελευταίου Eurogroup. Το τελικό, όμως, σήμα για να προστρέξουν στη χώρα μας πρέπει να το δώσουμε εμείς οι ίδιοι. Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η βιομηχανία, ο τομέας των τροφίμων, η παιδεία, η υγεία κλπ». «Ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που αν συνεχιστούν και ολοκληρωθούν, θα ανοίξουν διάπλατα την πόρτα των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, υπογράμμισε ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτό, όπως είπε, αποτυπώνεται τόσο στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο Λονδίνο με εκπρόσωπο των επενδυτικών εταιριών, όσο και στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσιγκτον, καθώς και με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών funds.

«Η πρόκληση αυτή είναι βαθύτατα πολιτική, καθώς απαιτείται ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, που αυτή τη στιγμή δεν έχει διαμορφωθεί στη χώρα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι: «στην προσέλκυση επενδύσεων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο η ποιότητα των θεσμών, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Οι ξένοι επενδυτές εξετάζουν συχνά, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία δημιουργείται μια επιχείρηση, το εύρος της γραφειοκρατίας, τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα, τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, την ύπαρξη ή μη διαφθοράς, το κανονιστικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της επένδυσης τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας. Βεβαίως, τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά επιθυμούν και οι Έλληνες επενδυτές, τους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της και οφείλει να τους δώσει την ίδια προσοχή και προτεραιότητα σε αυτή την εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων».

Στην Ελλάδα, παρά την κρίση, ευκαιρίες για όλους τους επενδυτές υπάρχουν, τόνισε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε: «αυτό που απουσιάζει είναι η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και τα κίνητρα, ώστε ξένοι και εγχώριοι επενδυτές να στηρίξουν με τα κεφάλαιά τους την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια, μετά την επένδυση της Cosco, υπάρχουν πολλές προοπτικές για επενδύσεις στις υποδομές του διαμετακομιστικού εμπορίου (π.χ. logistics centers, export parks κ.λπ.), στις τουριστικές δραστηριότητες (ξενοδοχειακές υποδομές, συνεδριακά κέντρα κ.λπ.), στις επιχειρηματικές υποδομές και κυρίως στην επιχειρηματική αξιοποίηση κτιρίων και εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων της περιοχής του Πειραιά (π.χ. κτίρια γραφείων, πολυχώρους, αγορά τροφίμων κτλ), στην αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, επενδυτικά σχήματα, εργαλεία εγγυοδοσίας & μικροχρηματοδότησης κ.λπ)».

Ο ίδιος επισήμανε ότι στη χώρα μας, πολλές επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν στην αγροδιατροφή και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα που ανθίζει τα τελευταία χρόνια σε τομείς αιχμής, όπως η βιοτεχνολογία, η φαρμακογνωσία, τα νέα υλικά και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες. Το μείζον, λοιπόν, είναι να υπάρξει έστω και καθυστερημένα πολιτική βούληση, εθνικό στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τη στρατηγική της ΕΕ και να επιδιώξει οι νέες επενδύσεις στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, να αξιοποιούνται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας, μετατρέποντας τη δυναμική του "globalization" σε "localization".

Πηγή: www.newsbomb.gr

 

 

jet 640x426

Περισσότερες από 250.000 επιπλέον θέσεις, που καλύπτουν προορισμούς όπως η Χαλκιδική, η Κεφαλονιά, η Κως, η Ρόδος και η Κέρκυρα, διαθέτει για την Ελλάδα, για το καλοκαίρι του 2018, από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Jet2.com & Jet2holidays.

Με την προσθήκη συνολικά 37 νέων δρομολογίων, σε εννέα βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Jet2.com και Jet2holidays «ανοίγει» πάνω από 9,6 εκατομμύρια θέσεις για το καλοκαίρι του 2018.

Ένας στόλος 82 αεροσκαφών θα υποστηρίξει το μεγαλύτερο πρόγραμμα πτήσεων του tour operator, καλύπτοντας 57 προορισμούς και 292 διαδρομές.

Η μεγάλη επέκταση στην Ελλάδα περιλαμβάνει περισσότερες από 250.000 επιπλέον θέσεις, ενώ η χωρητικότητα της Κύπρου θα αυξηθεί με περισσότερες από 110.000 επιπλέον θέσεις.

Στην Τουρκία, η αύξηση της δυναμικότητας ανέρχεται στο 60%, που μεταφράζεται σε 140.000 επιπλέον θέσεις.

Η Costa de Almeria εισάγεται, καθώς διατίθενται περισσότερες θέσεις στα ισπανικά θέρετρα, συμπεριλαμβανομένων 920.000 θέσεων στο Αλικάντε, πάνω από 940.000 στην Πάλμα και 1,4 εκατομμύρια θέσεις στα Κανάρια Νησιά.

Το Φάρο στην Πορτογαλία θα «κερδίσει» περισσότερες από 700.000, ενώ «σημαντική ανάπτυξη» προβλέπεται για προορισμούς όπως η Κρακοβία, η Πράγα και το Σπλιτ.

Η Ιταλία θα έχει 75.000 επιπλέον θέσεις στην Ιταλία, με προγραμματισμένη ανάπτυξη για τη Νάπολη και τη Βερόνα.

Τα νέα αεροδρόμια αναχώρησης του Μπέρμιγχαμ και του Stansted θα «κερδίσουν» νέες διαδρομές για το καλοκαίρι του 2018. Συνολικά 13 θα προστεθούν από το Μπέρμιγχαμ και πέντε από το Stansted.

Νέες διαδρομές και συχνότερες πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για τα αεροδρόμια Leeds Bradford, Manchester, Glasgow, Edinburgh, Newcastle και Edinburgh.

Μιλώντας σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Steve Heapy, είπε: «Αυτό θα είναι το μεγαλύτερό μας καλοκαιρινό πρόγραμμα, προσφέροντας στους ανεξάρτητους συνεργάτες των ταξιδιωτικών γραφείων μας περισσότερες επιλογές και ευελιξία από ποτέ.

Αυτή η συνεχής ανάπτυξη είναι δυνατή μόνο με τη φροντίδα των συνεργατών μας και τη συνεργασία τους, πράγμα που δείχνει ότι συνεχίζεται η επένδυσή μας στην προσέγγιση εταιρικής σχέσης, πέρα από την προσφορά πακέτων διακοπών μεγάλης αξίας και οικογενειακών πτήσεων.

Αυτή η επιτυχία με ανεξάρτητα ταξιδιωτικά πρακτορεία σε νέες και υπάρχουσες βάσεις μας αποδεικνύει ότι αυτή η φόρμουλα είναι η σωστή»

Το πρόγραμμα του Jet2 για το καλοκαίρι 2018

Μπέλφαστ:

 • 22 προορισμοί, μεταξύ των οποίων οκτώ νέοι -Αττάλεια, Κόστα ντε Αλμερία, Κρήτη, Μαδέρα, Μάλτα, Νάπολη και Ρόδος (όλοι αποκλειστικοί, εκτός από τη Μάλτα και τη Ρόδο).
 • Διαθέσιμες 400.000 θέσεις, 39% ετήσια ανάπτυξη από χρόνο σε χρόνο.
 • Προσθήκη Boeing 737-800.

Μπέρμιγχαμ

 • 28 προορισμοί, μεταξύ των οποίων 13 νέοι -Αττάλεια, Κόστα ντε Αλμερία, Λάρνακα (Κύπρος), Κω, Κρακοβία, Χαλκιδική (αποκλειστική), Μαδέρα, Μάλτα, Νάπολη, Πράγα, Ρώμη, Σπλιτ, Ζάκυνθος.
 • Περίπου 200 εβδομαδιαίες πτήσεις και 900.000 θέσεις διαθέσιμες, αύξηση 53% αυτό το καλοκαίρι.
 • Επέκταση στόλου σε έξι αεροσκάφη με προσθήκη δύο νέων Boeing 737-800.

East Midlands

 • 32 προορισμοί
 • Σχεδόν 200 εβδομαδιαίες πτήσεις και 920.000 θέσεις διαθέσιμες.
 • Περισσότερες πτήσεις και περισσότερες θέσεις σε Κέρκυρα, Νταλαμάν, Κόστα ντε Αλμερία, Σπλιτ και Ζάκυνθο.

Εδιμβούργο

 • 32 προορισμοί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νέων -Αττάλεια (αποκλειστικά), Νταλαμάν, Κως (αποκλειστικά) και Μαδέρα.
 • Προσφέρονται 160 εβδομαδιαίες πτήσεις και 700.000 θέσεις, με νέο αεροσκάφος Boeing 737-800, αύξηση 9% αυτό το καλοκαίρι.
 • Χωρητικότητα που ανεβαίνει στη Χαλκιδική, την Πάφο, τη Νάπολη και τη Βερόνα.

Γλασκώβη

 • 29 προορισμοί, συμπεριλαμβανομένων τριών νέων αποκλειστικών διαδρομών -Αλικαρνασσός (Bodrum), Κεφαλονιά και Χαλκιδική.
 • Περισσότερες από 160 εβδομαδιαίες πτήσεις και 870.000 θέσεις – 25.000 περισσότερες από αυτό το καλοκαίρι.
 • Περισσότερη χωρητικότητα για Αττάλεια, Κύπρο (Λάρνακα), Ρόδο και Ζάκυνθο.

Leeds Bradford

 • 46 προορισμοί συμπεριλαμβανομένου ενός νέου, του La Rochelle.
 • Περισσότερες από 160 εβδομαδιαίες πτήσεις και περαιτέρω ανάπτυξη σημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 1,6 εκατομμύρια θέσεις.
 • Χιλιάδες περισσότερες θέσεις από αυτό το καλοκαίρι, με επιπλέον αεροσκάφη που επιτρέπουν μεγαλύτερη χωρητικότητα, συχνότητα και ευελιξία.

Μάντσεστερ

 • 42 προορισμοί συμπεριλαμβανομένου ενός νέου προορισμού, τη Βερόνα.
 • Περισσότερες από 400 εβδομαδιαίες πτήσεις και περαιτέρω ανάπτυξη που σημαίνει 2,2 εκατομμύρια θέσεις διαθέσιμες.
 • Προσθήκη αεροσκάφους Airbus A330 με 327 θέσεις.
 • Περισσότερη χωρητικότητα για τη Χαλκιδική, την Κόστα ντε Αλμερία, την Κω, τα Κανάρια Νησιά, το Φάρο, την Κεφαλονιά, την Κύπρο, το Reus, το Gran Canaria και την Κρήτη.

Νιούκαστλ

 • 31 προορισμοί, συμπεριλαμβανομένων νέων αποκλειστικών διαδρομών προς το Bodrum και τη Χαλκιδική.
 • Περισσότερες από 190 εβδομαδιαίες πτήσεις και 880.000 θέσεις διαθέσιμες.
 • Αυξημένη χωρητικότητα σε Κύπρο (Λάρνακα και Πάφο), Κόστα ντε Αλμερία, Ίμπιζα και Reus.

Stansted

 • 30 προορισμοί, μεταξύ των οποίων και πέντε νέοι -Bodrum (Αλικαρνασσός), Κόστα ντε Αλμερία, Χαλκιδική, Κεφαλονιά και Βερόνα.
 • Πάνω από 200 εβδομαδιαίες πτήσεις και πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις διαθέσιμες, αύξηση 33% αυτό το καλοκαίρι.
 • Προσθήκη δύο Boeing 737-800s για ένα στόλο οκτώ αεροσκαφών.
 


Στην Ρόδο το συγκεκριμένο πρακτορείο εκπροσωπείται από το Savaidιs Travel με νέα δυναμική και εξυπηρέτηση που ξεπερνα τα όρια. Είναι τουλάχιστον τιμητικό για τον τόπο μας τέτοιες εταιρείες να έχουν και το κατάλληλο support από τους τοπικούς αντιπροσώπους τους. Σίγουρα οι υπηρεσίες στο Savaidis Travel στους incoming τουρίστες είναι από τις καλύτερες για αυτό τον λόγο τον εμπιστεύτηκαν .

http://money-tourism.gr.

Διαβάστε ακόμα

Web Analytics