Wednesday 23 August 2017

athletic logo white

IEK Artium

noname

ksenodoxoipalliloi ipoyrgeioergasias

Το σεμινάριο θα παρέχει την δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν γνώσεις εργατικού δικαίου για όσους ασχοληθούν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις η ευρύτερα στον τομέα του τουρισμού και για όσους θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σε θέματα εργατικού δικαίου. Εκπαιδευτικοί στόχοι: οι εκπαιδευόμενοι μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών συναντήσεων θα πρέπει να είναι σε θέση να: α) Να γνωρίζουν τις έννοιες στις παρακάτω διδακτικές ενότητες.

Διάκριση εργατικού δικαίου σε Συλλογικό και Ατομικό Εργατικό. Βασικές έννοιες του εργατικού δικαίου, Ορισμός της Σύμβασης Εργασίας, προϋποθέσεις για την έγκυρη σύναψη της Συμβάσεως Εργασίας. Διάκριση εργαζομένων σε υπαλλήλους, εργάτες και διευθύνοντες υπαλλήλους. Πηγές του ελληνικού εργατικού δικαίου- Ιεραρχία κανόνων εργατικού δικαίου. Η επίδραση του κοινοτικού δικαίου στο ελληνικό εργατικό δίκαιο. Ορισμός σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Διάκριση από την ατομική σύμβαση εργασίας και από την Σύμβαση έργου. Ορισμός της έννοιας εργοδότης, μισθωτός και επιχείρησης. Ατομική Σύμβαση εργασίας. Διάκριση της σε ορισμένου και αορίστου χρόνου. Σε τι συνίσταται το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη. Λειτουργία της σχέσης εργασίας- Άκυρη σύμβαση εργασίας, υποχρεώσεις εργαζομένου και εργοδότη από την ατομική σύμβαση εργασίας. 

Τα χρονιά όρια της εργασίας. Νόμιμο και συμβατικό ωράριο. Πλήρης και μερική απασχόληση. Διακρίσεις της μερικής απασχόλησης. Ωράριο συνεχές, διακεκομμένο, ελαστικό κ.λ.π.

Η έννοια της υπερωρίας και υπερεργασίας. Αμοιβή της υπερεργασίας και αμοιβή της νόμιμης και παράνομης υπερωρίας. Άδειες, δώρα, επιδόματα, ειδικές ρυθμίσεις της Νομοθεσίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Οι υποχρεώσεις του μισθωτού κατά την λειτουργία της εργασιακής σχέσεως, υποχρέωση παροχής εργασίας, πίστεως και εχεμύθειας.

Αναστολή της σύμβασης εργασίας σε περίπτωση απεργίας του εργαζομένου. Λήξη της σύμβασης εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου. Καταγγελία σε σύμβαση εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου.

Υποχρέωση αποζημίωσης σε καταγγελία σύμβασης εργασίας. Κατάχρηση δικαιώματος- ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Περιορισμοί απολύσεων- ομαδικές απολύσεις. Σωματεία εργοδοτών και εργαζομένων.

Δομή και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Διάκριση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων σε πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες, τριτοβάθμιες. Συλλογική διαπραγμάτευση και είδη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το δικαίωμα της απεργίας. Πότε υπάρχει νόμιμη απεργία.

Το στάδιο της μεσολάβησης και διαιτησίας στις εργασιακές σχέσεις και συμμετοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις με την έννοια των συμβουλίων των εργαζομένων.

β) Να περιγράφουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εργοδότη και του εργαζομένου που απορρέουν από την σύμβαση εργασίας, το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον τρόπο εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Δεξιότητες : α) Να συντάσσουν μια ατομική σύμβαση εργασίας, μια καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. β) Να επιλύουν ομαδικά και συνεργατικά προβλήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εργοδότη ή του εργαζόμενου.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Αλβέρτος- Δανιέλ Παντσιόπουλος

ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ : ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, Δαμασκηνού 102 Ρόδος, περιοχή Νέας Μαρίνας - Αγίου Νικολάου

ΕΝΑΡΞΗ : ΠΑΡ 10/3/2017 ΛΗΞΗ : ΔΕΥ 27/3/2017 (8 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ)

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ : ΔΕΥ ΤΕΤ ΠΑΡ 6:00-9:30

Η φόρμα συμμετοχής στο παρακάτω link:

http://www.katartisi-pnai.gr/index.php/el/2-uncategorised/387-do-d14-005

GAKHS

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε η απάντηση Γάκη για την εξαίρεση Ρόδου και Καρπάθου για το ΦΠΑ

Τελικά τα social media κάποιες στιγμές μπορούν να βγάλουν και ειδήσεις . Συγκεκριμένα σε μια ανάρτηση του φίλου συναδέλφου Τάσου Κώστα στο facebook του έγραψε τα ακόλουθα

Αφού ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΕΛ) θεωρούν τη Ρόδο πλούσιο νησί και την εξαιρούν από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ θα μας βρουν απέναντί τους.
Νεκτάριος Σαντορινιός και Dimitris Gakis σας στηρίξαμε αλλά αν συμφωνείτε με την εξαίρεση και δεν την αποτρέψετε θα είστε απλά ανεπιθύμητοι" απάντησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης. 

Η απάντησή του είναι η ακόλουθη.

 Dimitris Gakis Φίλε Τάσο. Γνωρίζεις την εκτίμησή μου στο πρόσωπο σου. Δέχομαι προσεκτικά την κριτική σου. Θέλω όμως να κάνω μια διευκρίνιση. 
Με την τροπολογία αυτή δίνουμε παράταση της κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για ένα χρόνο στα Δωδεκάνησα ΕΚΕ
Ι ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ. Δυστυχώς για τη Ρόδο και την Κάρπαθο οι μειωμένοι συντελεστές έχουν καταργηθεί αφού είχαν ενταχθεί στην πρώτη και δεύτερη ομάδα νησιών στις οποίες έχουν καταργηθεί. Άρα δεν υπάρχει καμία εξαίρεση σήμερα παρά μόνο διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος. Δεν μπορούσαμε με τίποτα να επαναφέρουμε τη Ρόδο και την Κάρπαθος για ένα χρόνο στα νησιά με μειωμένους συντελεστές. Με αυτή όμως τη ρύθμιση διατηρείται η διαφοροποίηση συντελεστών και είναι μια όαση στην έρημο. Έχουμε λόγο να παλέψουμε για ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ των μειωμένων συντελεστών αντί της ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ τους που είναι σίγουρα πιο δύσκολη.

genimatas

Γιατί πέφτουν συνεχώς οι μισθοί ; Πως η τεχνολογία επηρεάζει την απασχόληση ; Πόση ειδίκευση απαιτείται στην αυλη οικονομία ; Ποιές ειναι οι νέες μορφές εργασίας ; Πως ταυτόχρονα η εργασία είναι global και local (glocal) ;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στο νέο μας σεμινάριο με ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΤΑ ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΙΝΙ)

Πέμπτη 8/12 ωρα 5μμ και κάθε Τρίτη και Πέμπτη την ίδια ώρα, μέχρι 20/12

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ :

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΑΜΟΙΒΕΣ.

- Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΑΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

-ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

-ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

-Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ)

Αιτήσεις γίνονται στην παρακάτω δ/νση :

http://www.katartisi-pnai.gr/…/2-uncategoris…/239-do-a01-002

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το θέμα θα αναπτυχθεί με την μέθοδο των ''λογικών συναρτήσεων'' και των ακολουθιών,δηλαδή σε πλαίσιο παράλληλων παραδειγμάτων που θα επεξηγούν την θεωρία.

Κοινοποιήστε το σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν

Ευχαριστώ

Ηλίας Καραβόλιας

 vouli1 2 0

Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως γνωστοποίησε ο N.Βούτσης, η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 του μηνός, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Με τον προϋπολογισμό του 2017 επιβάλλει φορο-μέτρα 2,5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στους έμμεσους φόρους που βαρύνουν την κατανάλωση και πλήττουν όλους τους φορολογούμενους.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Το 2017 κάνει «ποδαρικό» με αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα και τα τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις των δανειστών για τις αντοχές των πολιτών να πληρώνουν τα πολύ υψηλά φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός, η κυβέρνηση υπερακοντίζει τους στόχους του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ (3,05 δισ. ευρώ) αλλά και τις προ μηνός προβλέψεις της στο προσχέδιο που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για πρωτογενές 1,8% του ΑΕΠ (3,15 δισ. ευρώ) ανεβάζοντας τον πήχη για πλεόνασμα στα 3,2 δισ. ευρώ το 2017.

Ο προϋπολογισμός θέτει σαν βάση ότι το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 0,8% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 0,6% στο προσχέδιο και έναντι δέσμευση για 0,5% του ΑΕΠ στο Μνημόνιο.

Από την υπερείσπραξη φόρων και την υπερβάλουσα μείωση δαπανών, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, για να αποτρέψει πιέσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από τους δανειστές.

Ετσι υπολογίζει ότι τα καθαρά έσοδα του νέου κρατικού προϋπολογισμού θα ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ το 2017, καθώς θα τεθούν σε ισχύ και οι αυξήσεις που έχουν νομοθετηθεί από 1-1-2017, κυρίως σε έμμεσους φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν αδιακρίτως όλα τα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, προβλέπεται «ψαλίδι» 1,3-1,5 δισ. ευρώ, ώστε να συγκρατηθούν περίπου στα 56 δισ. ευρώ έναντι 57,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος. Αν συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις φόρων ύψους 2,5 δισ., η λιτότητα του 2017 φτάνει στα 4 δισ. ευρώ.

Από τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι και τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το 2017 θα πετύχει:

- από την νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος έσοδα 988 εκατ. ευρώ

- από την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% 437 εκατ. ευρώ

- από την νέα ειδική εισφορά αλληλεγγύης 730 εκατ. ευρώ

- από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα 422 εκατ. ευρώ

- από αύξηση των φόρων στα τσιγάρα 142 εκατ. ευρώ

- από την επιβολή φόρου στον καφέ 62 εκατ. ευρώ

- από το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 54,2 εκατ. ευρώ

- από το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 25 εκατ. ευρώ

parapolitika.gr

tameio

Την επιβολή προστίμων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από το καθεστώς ΦΠΑ και σήμερα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόστιμο στην περίπτωση που εντοπιστούν από το φοροελεγκτικό μηχανισμό να μην εκδίδουν αποδείξεις σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει νέου τύπου ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες ακολουθώντας το ελεγκτικό μοντέλο που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι έλεγχοι θα στηρίζονται στην έρευνα συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων και σε έμμεσες τεχνικές ελέγχου με βάση τις οποίες οι ελεγκτές από το γραφείο τους θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Γιατροί, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια αλλά και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο αφού μετά και την τελευταία αλλαγή - αυστηροποίηση που έγινε στα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις οι συγκεκριμένες κατηγορίες εξαιρούνται από τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να ισχύσουν ξανά τα αυτοτελή πρόστιμα, στις περιπτώσεις των γιατρών και φροντιστηρίων που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην εφαρμοστεί για αυτούς το 48ωρο «λουκέτο» διότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό της κάθε περιοχής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων επιβάλλουν πρόστιμα στο ύψους του 50% του αναλογούντος ΦΠΑ το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Τα πρόστιμα, μάλιστα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

Για παράδειγμα εάν διαπιστωθεί ότι σε μια ταβέρνα δεν εκδόθηκαν πέντε αποδείξεις στις οποίες αναλογεί ΦΠΑ 60 ευρώ, το πρόστιμο αυτόματα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ. Εάν ο ίδιος επιτηδευματίας μέσα σε μια πενταετία υποπέσει στην ίδια παράβαση, ακόμα και αν δεν έχει εκδώσει μία απόδειξη, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ, ενώ η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

parapolitika.gr

Διαβάστε ακόμα

Web Analytics