Monday 23 October 2017

athletic logo white

noname

oaed anergoi aftodioikisi

Από σήμερα ξεκινά η κατάθεση των αιτήσεων για τους 50.000 έως 60.000 δικαιούχους του εποχικού επιδόματος του ΟΑΕΔ.

Το επίδομα κυμαίνεται μεταξύ 458 και 916 ευρώ και χορηγείται κάθε χρόνο το φθινόπωρο. Για τους δικαιούχους που βγαίνουν φέτος σε σύνταξη προβλέπεται ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη (κύρια και επικουρική μαζί) άνω των 495 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μέσω των ΚΠΑ ΟΑΕΔ ή οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από σήμερα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2017.

Για όσους υποβάλλουν την αίτηση μέσω των ΚΕΠ η προθεσμία ξεκινάει από τις 18 Οκτωβρίου και λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Τα επαγγέλματα που υπάγονται στο Εποχικό Επίδομα

Οικοδόμος

Λατόμος

Ασβεστοποιός

Πλινθοποιός

Αγγειοπλάστης

Δασεργάτης

Καπνεργάτης

Μουσικός

Εργάτης ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

Χειριστής μηχανημάτων

Ηθοποιός

Τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης

Χειριστής και βοηθός χειριστής κινηματογράφου

Ελεγκτής κινηματογράφου – θεάτρου

Ταμίας κινηματογράφου – θεάτρου

Μισθωτός τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου

Προϋπόθεση για το εποχικό επίδομα είναι ο εργαζόμενος να έχει κάνει τουλάχιστον 50 μεροκάματα.

Τα ποσά που προβλέπονται

  • Οικοδόμοι: 678 ευρώ
  • Σμυριδορύκτες Νάξου: 916 ευρώ
  • Δασεργάτες, καπνεργάτες αγγειοπλάστες και εργάτες ναυπηγοεπισκευαστικής: 641 ευρώ
  • Λοιπές κατηγορίες: 458 ευρώ

Πηγή: Ποιοι δικαιούνται το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ και τι ποσό θα λάβουν [λίστα] | iefimerida.gr 

imf

Tης Δήμητρας Καδδά

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στη θέση του για δημοσιονομική "τρύπα" έως 2,3 δισ. ευρώ φέτος και -κυρίως- το 2018 στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Ο λόγος για τις φθινοπωρινές του εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ φέτος και 2,2% το 2018 αλλά και για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μόνο κατά 1%, στοιχεία που έχουν όμως μία "υποσημείωση": αναφέρουν ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί από τον Ιούλιο του 2018, δηλαδή από τα συνοδευτικά κείμενα του Μνημονίου με το ΔΝΤ (σ.σ. υπεγράφη στις 20/8).

Και μένει να φανεί πώς αποτυπώνεται πλέον η θέση του Ταμείου, στην γραμμή εκκίνησης της 3ης αξιολόγησης.

Μία πρώτη ένδειξη προθέσεων αναμένεται από σήμερα στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των εργασιών της Φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ. Το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη είναι ήδη στις ΗΠΑ για πολιτικές επαφές μεταξύ των οποίων και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ το Σάββατο. Μία ημέρα πριν, την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου του κ. Πόλ Τόμσεν.

Αρχίζει η κάθοδος

Από εβδομάδα, αρχίζει όμως και η κάθοδος των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν την επόμενη Δευτέρα ή (το πιθανότερο) την επόμενη Τρίτη να αρχίσει η έλευση των κλιμακίων των θεσμών και να ακολουθήσει η έλευση των επικεφαλής λίγες ημέρες μετά, ενδεχομένως και εντός της προσεχούς εβδομάδος (σ.σ. ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε προαναγγείλει άφιξη έως τις 23/10). Οι θεσμοί περιμένουν τις ανακοινώσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο και ειδικά για την πορεία των εσόδων.

Η ελληνική ομάδα από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσει το "αγκάθι" των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οποίων ο ρυθμός εξόφλησης είναι πολύ αργός. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΟΙΚ, το κράτος πλήρωσε μόνο 152,2 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 6 δισ. ευρώ οφειλών, ενώ τον Ιούλιο, όταν άρχισε η ροή από τα 800 εκατ. ευρώ της 1ης υποδόσης που εκταμίευσε ο ESM, το κράτος είχε πληρώσει 142,6 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι τα νοσοκομεία εξόφλησαν μόνο 2 εκατ. ευρώ.

Πλέον, ο κρίσιμος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος και τα στοιχεία που θα συλλεχθούν τις επόμενες ημέρες για να σταλούν στην ΕΕ, προκειμένου να μην χαθεί η διαθεσιμότητα της δεύτερης υποδόσης (σ.σ. η ΑΑΔΕ έκανε μία μαζική προσπάθεια επιστροφής φόρων που μένει να φανεί εάν άλλαξε την εικόνα, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο επιχειρήθηκε εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης). Ο ESM ορίζει ότι θα πρέπει έως τις 31 Οκτωβρίου να μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ (κατά 150% της αξίας της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ) το υπόλοιπο των οφειλών προς ιδιώτες σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ στην έκθεση Fiscal Monitor αναφέρεται ότι τα φορολογικά έσοδα, μετά το ιστορικό υψηλό του 2016 θα μειώνονται κάθε χρόνος που περνά. Αντιθέτως, οι δαπάνες αναμένεται να περικοπούν απότομα από το 50,3% του ΑΕΠ φέτος στο 48% το 2018, στο 46,6% το 2019, στο 46,2% το 2020, στο 45,4% το 2021 και στο 45,5% το 2022. Αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και ύψους 2,221% το 2018 (έναντι στόχου 3,5%).

capital.gr

ksenodoxoipalliloi ipoyrgeioergasias

Το σεμινάριο θα παρέχει την δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν γνώσεις εργατικού δικαίου για όσους ασχοληθούν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις η ευρύτερα στον τομέα του τουρισμού και για όσους θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σε θέματα εργατικού δικαίου. Εκπαιδευτικοί στόχοι: οι εκπαιδευόμενοι μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών συναντήσεων θα πρέπει να είναι σε θέση να: α) Να γνωρίζουν τις έννοιες στις παρακάτω διδακτικές ενότητες.

Διάκριση εργατικού δικαίου σε Συλλογικό και Ατομικό Εργατικό. Βασικές έννοιες του εργατικού δικαίου, Ορισμός της Σύμβασης Εργασίας, προϋποθέσεις για την έγκυρη σύναψη της Συμβάσεως Εργασίας. Διάκριση εργαζομένων σε υπαλλήλους, εργάτες και διευθύνοντες υπαλλήλους. Πηγές του ελληνικού εργατικού δικαίου- Ιεραρχία κανόνων εργατικού δικαίου. Η επίδραση του κοινοτικού δικαίου στο ελληνικό εργατικό δίκαιο. Ορισμός σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Διάκριση από την ατομική σύμβαση εργασίας και από την Σύμβαση έργου. Ορισμός της έννοιας εργοδότης, μισθωτός και επιχείρησης. Ατομική Σύμβαση εργασίας. Διάκριση της σε ορισμένου και αορίστου χρόνου. Σε τι συνίσταται το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη. Λειτουργία της σχέσης εργασίας- Άκυρη σύμβαση εργασίας, υποχρεώσεις εργαζομένου και εργοδότη από την ατομική σύμβαση εργασίας. 

Τα χρονιά όρια της εργασίας. Νόμιμο και συμβατικό ωράριο. Πλήρης και μερική απασχόληση. Διακρίσεις της μερικής απασχόλησης. Ωράριο συνεχές, διακεκομμένο, ελαστικό κ.λ.π.

Η έννοια της υπερωρίας και υπερεργασίας. Αμοιβή της υπερεργασίας και αμοιβή της νόμιμης και παράνομης υπερωρίας. Άδειες, δώρα, επιδόματα, ειδικές ρυθμίσεις της Νομοθεσίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Οι υποχρεώσεις του μισθωτού κατά την λειτουργία της εργασιακής σχέσεως, υποχρέωση παροχής εργασίας, πίστεως και εχεμύθειας.

Αναστολή της σύμβασης εργασίας σε περίπτωση απεργίας του εργαζομένου. Λήξη της σύμβασης εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου. Καταγγελία σε σύμβαση εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου.

Υποχρέωση αποζημίωσης σε καταγγελία σύμβασης εργασίας. Κατάχρηση δικαιώματος- ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Περιορισμοί απολύσεων- ομαδικές απολύσεις. Σωματεία εργοδοτών και εργαζομένων.

Δομή και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Διάκριση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων σε πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες, τριτοβάθμιες. Συλλογική διαπραγμάτευση και είδη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το δικαίωμα της απεργίας. Πότε υπάρχει νόμιμη απεργία.

Το στάδιο της μεσολάβησης και διαιτησίας στις εργασιακές σχέσεις και συμμετοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις με την έννοια των συμβουλίων των εργαζομένων.

β) Να περιγράφουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εργοδότη και του εργαζομένου που απορρέουν από την σύμβαση εργασίας, το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον τρόπο εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Δεξιότητες : α) Να συντάσσουν μια ατομική σύμβαση εργασίας, μια καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. β) Να επιλύουν ομαδικά και συνεργατικά προβλήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εργοδότη ή του εργαζόμενου.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Αλβέρτος- Δανιέλ Παντσιόπουλος

ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ : ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, Δαμασκηνού 102 Ρόδος, περιοχή Νέας Μαρίνας - Αγίου Νικολάου

ΕΝΑΡΞΗ : ΠΑΡ 10/3/2017 ΛΗΞΗ : ΔΕΥ 27/3/2017 (8 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ)

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ : ΔΕΥ ΤΕΤ ΠΑΡ 6:00-9:30

Η φόρμα συμμετοχής στο παρακάτω link:

http://www.katartisi-pnai.gr/index.php/el/2-uncategorised/387-do-d14-005

GAKHS

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε η απάντηση Γάκη για την εξαίρεση Ρόδου και Καρπάθου για το ΦΠΑ

Τελικά τα social media κάποιες στιγμές μπορούν να βγάλουν και ειδήσεις . Συγκεκριμένα σε μια ανάρτηση του φίλου συναδέλφου Τάσου Κώστα στο facebook του έγραψε τα ακόλουθα

Αφού ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΕΛ) θεωρούν τη Ρόδο πλούσιο νησί και την εξαιρούν από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ θα μας βρουν απέναντί τους.
Νεκτάριος Σαντορινιός και Dimitris Gakis σας στηρίξαμε αλλά αν συμφωνείτε με την εξαίρεση και δεν την αποτρέψετε θα είστε απλά ανεπιθύμητοι" απάντησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης. 

Η απάντησή του είναι η ακόλουθη.

 Dimitris Gakis Φίλε Τάσο. Γνωρίζεις την εκτίμησή μου στο πρόσωπο σου. Δέχομαι προσεκτικά την κριτική σου. Θέλω όμως να κάνω μια διευκρίνιση. 
Με την τροπολογία αυτή δίνουμε παράταση της κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για ένα χρόνο στα Δωδεκάνησα ΕΚΕ
Ι ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ. Δυστυχώς για τη Ρόδο και την Κάρπαθο οι μειωμένοι συντελεστές έχουν καταργηθεί αφού είχαν ενταχθεί στην πρώτη και δεύτερη ομάδα νησιών στις οποίες έχουν καταργηθεί. Άρα δεν υπάρχει καμία εξαίρεση σήμερα παρά μόνο διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος. Δεν μπορούσαμε με τίποτα να επαναφέρουμε τη Ρόδο και την Κάρπαθος για ένα χρόνο στα νησιά με μειωμένους συντελεστές. Με αυτή όμως τη ρύθμιση διατηρείται η διαφοροποίηση συντελεστών και είναι μια όαση στην έρημο. Έχουμε λόγο να παλέψουμε για ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ των μειωμένων συντελεστών αντί της ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ τους που είναι σίγουρα πιο δύσκολη.

genimatas

Γιατί πέφτουν συνεχώς οι μισθοί ; Πως η τεχνολογία επηρεάζει την απασχόληση ; Πόση ειδίκευση απαιτείται στην αυλη οικονομία ; Ποιές ειναι οι νέες μορφές εργασίας ; Πως ταυτόχρονα η εργασία είναι global και local (glocal) ;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στο νέο μας σεμινάριο με ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΤΑ ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΙΝΙ)

Πέμπτη 8/12 ωρα 5μμ και κάθε Τρίτη και Πέμπτη την ίδια ώρα, μέχρι 20/12

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ :

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΑΜΟΙΒΕΣ.

- Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΑΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

-ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

-ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

-Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ)

Αιτήσεις γίνονται στην παρακάτω δ/νση :

http://www.katartisi-pnai.gr/…/2-uncategoris…/239-do-a01-002

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το θέμα θα αναπτυχθεί με την μέθοδο των ''λογικών συναρτήσεων'' και των ακολουθιών,δηλαδή σε πλαίσιο παράλληλων παραδειγμάτων που θα επεξηγούν την θεωρία.

Κοινοποιήστε το σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν

Ευχαριστώ

Ηλίας Καραβόλιας

Διαβάστε ακόμα

Web Analytics